Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в

...
Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в
Коментари Харесай

ДАНС се похвали с Решетников и Малофеев в годишния си доклад

Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на съветския военачалник Леонид Решетников и съветския предприемач Константин Малофеев в годишния отчет за дейността си през 2019 година, оповестен на страницата на специфичната работа.

Макар и да не са упоменати поименно, двамата са вкарани в тази ситуация с следствието за шпионаж против ръководителя на придвижването " Русофили " Николай Малинов. Според годишния отчет на ДАНС, точно организацията е подготвила материалите против Малинов, след което профилираната прокуратура го упрекна в шпионство по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за образуване на незаконна скица за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната. 

" В този контекст двама жители на Руската федерация са включени в осведомителния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10-годишна възбрана за влизане в страната ", написа в доклада на ДАНС.  Именно това са Леонид Решетников и Константин Малофеев.  Всичко това е посочено от ДАНС като " съществен резултат при противодействието на непознати специфични служби " от нейната активност.

Имената на Решетников и Малофеев са от дълго време известни в България, само че точно около делото против Малинов, формирано през септември м.г., те се появихаа в различен подтекст. Това стана след като  тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров и неговият предстоящ предупреден правоприемник Иван Гешев обявиха обществено, че ръководителят на Национално движение  " Русофили "  Николай Малинов е предавал против възнаграждение класифицирана информация на съветските организации  " Двуглав орел "  и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), в които водеща роля играе някогашният военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников. 

След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе против 50 000 лева парична гаранция. Веднага по-късно,  " водена от интереса на българските жители ", прокуратурата пусна част от доказателствата срещу него. Това се оказа докладна записка до съветската организация, дружно с приложенията към нея. Странното в тази ситуация беше, че  девет от страниците бяха на съветски и единствено една - на български език. Като наличие документът мъчно може да послужи за съображение за доказване на шпионаж в интерес на непозната страна. Все отново прокуратурата уточняваше, че " данните са само част от конфискуваните материали ", както и че " ще бъдат показани в цялост пред съда, когато досъдебното произвеждане завърши ". Оттогава не е известно да има каквото и да развиване по това дело, още по-малко да е стигнало до правосъдна зала.

Така или другояче обаче се видя, че по-голямата част от докладната на Малинов е отдадена на разсъждения за цивилизационни избори, връзки с Русия, славянски и православни мостове. Покупката на " Виваком ", " Дунарит ", " Авионамс " и ТВ 7, която би трябвало в началото да се финансира от съветския предприемач Константин Малофеев, а по-късно да е източник на доходи за реализирането на проекта за геополитическа преориентация на България, бе засегната бегло, и то основно в приложенията. Тя обаче си е останала единствено желание, защото сега множеството от упоменатите компании не са под контрола на Малинов, Константин Малофеев, Леонид Решетников или Цветан Василев.

Прави усещане, че единствено една страница от доказателствения материал е на български език и тя се отнася за " Дунарит ". Тя е озаглавена " Придобиване на надзор върху " Дунарит " от " Емко ЕООД ".  " Там се разказва и скица на договорка сред няколко компании, които са следени от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, посредством които предприятието " Дунарит " да стане благосъстоятелност на последния ", разясняваше през септември м.г. тогавашният към момента само зам.главен прокурор Иван Гешев. Въпросният лист е " вътрешно мемо ", предопределено за незнайно кого, и по този начин и не стана ясно защо тъкмо е било прикрепено към докладна на съветски език без превод.

Някъде по това време се появи обява в  " Свободна Европа ", че точно шпионското дело е изиграло основна роля за поканата към тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, неговия тогавашен заместител Иван Гешев и ръководителите на ДАНС, на военното и на външнополитическото разузнавания през октомври м.г. да посетят Съединени американски щати. Приоритетна тематика от американска страна е било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Кремъл действия на територията на България. 

Почти незабавно след завръщането на групата от Съединени американски щати прокуратурата разгласи, че съветски посланик е махленски в шпионаж, защото е пробвал да събира класифицирана информация за България, НАТО и Европейски Съюз от български жители, в това число и от държавен чиновник. В случая странното бе, че информацията до медиите беше подадена от прокуратурата, а не от външно министерство, каквато е нормалната процедура. Уличеният се оказа първи секретар в съветското посолство. 
В разгара на тези кавги обвиненият Николай Малинов се оказа в Москва, с цел да бъде награден с медал персонално от Владимир Путин. Той се завръща в страната в инструкции в правосъдното определение период и не основава никакви проблеми за следствието. Самият Малинов описа, че Путин му благодарил за това, което прави у нас, и го посъветвал да бъде толерантен и да прояви схващане, тъй като българските управляващи били под " доста мощен напън ". Говорителят на Путин Дмитрий Песков пък непосредствено предизвести, че ще има " прекомерно пагубни последици ", в случай че Малинов бъде преследван поради награждаването му с съветски медал " Дружба ". " Разчитаме хора като него да получат опция да работят и отсега нататък в руслото на развиването на другарските, отдавнашни, исторически връзки сред народите на двете ни страни ", акцентира той. 
 

КОЙ КОЙ Е

Руският предприемач Констатин Малофеев е в санкционния лист на Европейски Съюз з аради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна посредством фондация. Това прави малко странна възбраната и на българската ДАНС в случай, че той по този начин и не може да влиза въобще в страна от Европейски Съюз поради въпросните наказания.

Европейски Съюз го държи виновен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна посредством фондацията " Св. Василий Велики ". Той отхвърля. Срещу Малофеев е формирано наказателно произвеждане в Украйна. 

Роденият през 1974 г. Малофеев основава и православно-патриотичен ефирен канал  " Цариград ", от който се  " отдръпва "  със основаването на движението  " Двуглав орел ". В началото на 2019 г. Малофеев се озовава и във  " Всемирния съветски национален събор " – международна организация под егидата на Руската православна черква. Той е заместител на председателя – руският патриарх Кирил.

Изповядва тези на най-консервативното християнство - против абортите, имунизациите, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и шовинизъм. Често го назовават " православен олигарх ". 

Леонид Решетников е роден в Потсдам, Източна Германия през 1947 г . Завършва история в Харков, прави аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е озаглавена  " Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.) ” После влиза в разузнаването, в което работи десетки години. Кариерата му приключва като шеф на Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо основно ръководство на КГБ). След това оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) до 2017 г. Институтът е директно зависещ на президента Владимир Путин и след това е поет от някогашния началник на външното разузнаване Михаил Фрадков. Структурата би трябвало да поддържа президента и други органи на властта с разбори, свързани с ролята на Русия в чужбина.

Името на Решетников стана известно към президентските избори през 2016 г. Самият той съобщи, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат- президент на Румен Радев. Българска социалистическа партия обаче отхвърля. Твърди се, че РИСИ е финансирал социологическо проучване, за което се твърди, че е определило профила на бъдещия претендент за президент. 

След отдръпването от управителния пост в РИСИ през януари 2017 г. Решетников става зам.- председател на Обществото за развиване на съветското историческо просвещение  " Двуглав орел "  в края на същата година. Той е постоянен посетител в  " Царьград ТВ ".

След като гръмва шпионския скандал с Малинов, Решетников афишира, че в България е задействан американски проект.  „ Предполагам, че България като член на НАТО би трябвало да се подчинява на някакви други наредби. И по тази причина е тази офанзива, тъй като русофилите са въпреки всичко една огромна част от българския народ. Техните съперници би трябвало да лимитират тяхната активност “, споделя той. В отговор на въпрос за възможната му интервенция, директно или индиректно, във вътрешните работи на България, не в качеството си на пенсионер, а на шеф на Руския институт за стратегически проучвания да вземем за пример, Решетников съобщи: „ Нашият институт е правил разбори за обстановката на Балканите, за политиката на Съединени американски щати в този район, за обстановката в България, несъмнено, всички институти това вършат “.

 

ДАНС И РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ

Пак в графата  " значителен резултат при противодействието на непознати специфични служби ", в годишният отчет за 2019 г. е включена и хвалбата на ДАНС с оповестяването на съветски посланик за личност нон грата. Това било станало след " извършен комплекс от дейности за пресичане на целенасочените опити на посланик от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, обвързвана с действието на държавен правоохранителен орган ". ДАНС е наложила на този посланик допълнително 10- годишна възбрана за влизане в страната. Пак Агенцията се оказва в основата и на даденото негативно мнение за издаването на виза за съветски посланик, избран за заемане на поста „ аташе по въпросите на защитата “ в посолството на Руската федерация. Основанието е " съществуването на данни, че вероятно назначението му на дипломатическа служба у нас ще сътвори евентуални закани за националната сигурност на България ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР